Prezentare Elevi Profesori Părinţi Inscriere invatamant primar Legislatie
 
Cautare
 

DISEMINARE ÎNTÂLNIRE PROIECT COMENIUS MULTILATERAL LETONIA

 

 

     Denumirea proiectului este “Natural, Cultural and Historical Heritage” și se derulează în perioada 2011-2013. Partenerul din România în acest proiect este Școala Gimnazială “Anton Pann”, Rm.Vâlcea,Vâlcea.

     În perioada 15-21 septembrie 2012 , în Letonia, a avut loc cea de-a cincea întâlnire comună având ca scop stabilirea viitorului curs opțional din acest proiect, opțional ce va fi implementat în fiecare școală parteneră, prezentarea materialelor cu teme naturale, culturale și istorice din fiecare țară, stabilirea activităților pentru anul 2012 -2013 , prezentarea sistemului educațional leton precum și participarea la diverse ateliere de lucru.

    Au participat profesori, elevi și reprezentanți legali ai tuturor celor șapte instituții înscrise in proiect: Turcia, Spania, Italia , Polonia, Letonia, Bulgaria și România. Din România au participat : 2 profesori: Moldovan Cristina (profesor limba engleză), Geica Elena (profesor biologie) și 3 eleve:Piloiu Andreea (clasa aVIII-a), Popescu Diana ( clasa a VI-a) și Dadu Andreea ( clasa a VII-a).


     În prima zi , luni 17 septembrie 2012, am vizitat școala din Kuldiga, unde ni s-a prezentat pe larg sistemul educațional leton, elevii letoni  au interacționat cu elevii parteneri din celelalte țări, prezenți la această întâlnire.

     După vizitarea școlii a urmat un spectacol artistic oferit de elevii și profesorii din această școală, spectacol ce a evidențiat tradițiile și obiceiurile care încă sunt respectate în acest oraș mic, dar plin de însemnatate istorică.

 


     A urmat primirea oficială din partea reprezentanților legali ai primăriei și prefecturii din Kuldiga care ne-au prezentat atât problemele cu care se confruntă locuitorii acestui oraș precum și investițiile făcute în ultimii ani.

A urmat un spectacol de dans și costume tradiționale prezentat de copiii letoni.

    Au fost prezentate materiale power-point continuând teme despre locuri naturale,culturale și istorice din fiecare țară parteneră și s-au vizitat locurile importante din punct de vedere natural și istoric din Kuldiga.


    Spre sfârșitul zilei am asistat la un concert susținut de corul orașului Kuldiga, concert ce a avut loc în biserica Sfânta Anna.

 

      În a doua zi , marți-18 septembrie 2012, s-a discutat despre  materialul didactic și metodele necesare pentru implementarea unui curs opțional extras din obiectivele proiectului, curs ce va implementat în fiecare școală parteneră.

     Am vizitat orașul cinematografic Cinevilla, situat în municipiul Slampe la 15 km. de Tukums, unde am avut ocazia să fim actori pentru o zi și să aflăm mai multe detalii despre regizarea filmelor. Tot aici am aflat faptul că acest site a fost construit în anul 2004 pentru regizarea filmului istoric ,,Rigas Sargi” (,, Apărătorii orașului Riga), cel mai scump film făcut vreodata în Letonia. Filmul arată povestea Războiului de Independență a Letoniei și a costat mai mult de 2 milioane de lats.

    În aceiași zi am vizitat locurile  importante din punct de vedere natural și istoric din orașul Riga, capitala Letoniei.


 

      În a treia zi , miercuri-19 septembrie 2012, am participat la atelierul de lucru ce a cuprins tehnici de folosire a programului movie maker, tehnici necesare în procesarea informațiilor pe baza cărora se vor alcatui următoarele documentare stipulate în obiectivele proiectului.

      În decursul  aceleiași zile, am vizitat satul Alsunga, unde am avut ocazia să cunoaștem comunitatea Suiti, să asistam la tradițiile și obiceiurile acestei mici comunități catolice. Tot aici am avut ocazia să pregătim mancarea lor tradițională

,, sklandrausi” ( un fel de produs de patiserie cu cartofi și morcovi)

    

    Spre sfârșitul zilei am vizitat orașul Jurkalne, situat pe coasta Mării Baltice.

 

      În a patra zi, joi-20 martie 2012, am vizitat orașul Ventspils, unul dintre cele mai mari orașe din Letonia, situat la 55 km. de orașul Kuldiga. Aici am avut ocazia să vizităm ,,Adventure Park” și ,,Open-Air Museum”.

 


      În a cincea zi,vineri-30 martie 2012- a avut loc un atelier de lucru cu scopul evaluării unui chestionar privind activitățile și întâlnirile de până acum.

 

      Seara, într-un cadru festiv, au fost înmânate certificatele care atestă participarea fiecărei ţări la a cincea  întâlnire de lucru din cadrul proiectului ,, Moştenire naturală, culturală şi istorică”.

 

       Domeniile de lucru în timpul celui de-al doilea an vor include teme precum: Mituri şi Legende ale locurilor istorice şi mediul înconjurător.

       Toate rezultatele vor fi transmise, comparate şi evaluate, şi în final documentate într-o carte, pe Cd-uri sau Dvd-uri şi pe site-ul fiecărei şcoli.

       Cea de-a șasea întâlnire comună din acest prim an va avea loc în luna martie, în Polonia.

                                                                Adrian Burlan, coordonator proiect.

 Actualizat in - 22.10.2013, la ora 09:34.
Trafic
Vizitatori: 444896, online: 2

 

 
 a
Copyright © 2011 Şcoala Anton Pann, Rm. Vâlcea. Design realizat de SOBIS Solutions.